wtorek, 27 października 2015

Nowoczesne kobiety szyją średniowieczne inicjały..... albo kuchenne krajobrazy...

.... i to z jakim zapałem!!!
A wszystko oczywiście pod okiem Bożeny Wojtaszek, która doświadczenia z art quiltem opisuje na swoim blogu.
Zaczęło się oczywiście od wykładu i prezentacji prac Bożeny.
To fragment mojej ulubionej. Więcej znajdziecie na blogu albo na Pintereście. Tylko uważajcie....wciąga i potrzeba kilku dni, żeby je wszystkie obejrzeć.



Każda z pań dostała pierwszą literę swojego imienia wydrukowaną na kartce. Zadanie polegało na tym, żeby nadać jej średniowieczny charakter, ale ze współczesną nutą.
Trudne! Trzeba było dobrze zastanowić się. W ruch poszły ołówki i projektowanie na papierze.



A dopiero potem dobór materiałów i szycie.


Po kilku godzinach pokazały się takie piękne inicjały:






Wymagają jeszcze ręcznego doszlifowania. Haftów, koralików. Czasem dłuższej pauzy na przemyślenia "co dalej", a potem znowu szycia.
Dziewczyny obiecały, ze przyślą mi zdjęcia skończonych prac. Na pewno pokażę je Wam.

W niedzielę chyba było trochę łatwiej. Kuchenne klimaty mamy na co dzień. Na szczęście tym razem kuchnia pokazała się nam z tej przyjemniejszej strony. Nie trzeba było obierać ziemniaków ani zmywać naczyń.
Bożena zaprosiła nas do kuchni wegetariańskiej, chociaż ja uważam, że salceson i kaszanka, mimo, że za nimi nie przepadam, są bardzo fotogeniczne.
Na naszym stole królowała dynia.



A z prac pokazanych przez Bożenę najbardziej chyba podobał nam się wigilijny karp...


 chociaż sałatka śledziowa też była niczego sobie...


A co uwarzyły dziewczyny w naszej quilterskiej kuchni?
Oczywiście zupę dyniową. Nawet dwa rodzaje.



ale była też oliwa z czarnych oliwek


i surówka z jabłek i marchewki, którą przygotowywała ukochana babcia.


W miarę trwania zajęć zapalałyśmy się do tego, co jeszcze możemy uszyć:
- smaki dzieciństwa?
- swoją ulubioną zupę roku?
- na wiosnę nowalijki?
- a w przyszłym roku może jakieś wigilijne klimaty kulinarne?

Wszystkie kuchenne obrazki  będą jeszcze dopieszczane, bo jabłuszkom brakuje gniazd nasiennych i pestek, oliwki będą miały więcej listków, a do zupy dyniowej wpadnie trochę zieleniny.

Podobały mi się te kuchenne wariacje, chociaż miałam jeden poważny problem. Sześć godzin walki z wilczym apetytem, bo nie mogłam spokojnie patrzeć na te obrazki. W końcu zjadłam część pomocy naukowych - jabłka, i na szczęście kurs się skończył, bo gdyby tak dalej poszło, to zaczęłabym chyba wcinać surową dynię, zagryzając ją równie surowymi burakami ;).

6 komentarzy:

  1. Wyszły bardzo ładne obrazki, spodobał mi się pomysł z inicjałami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, ja też uważam, że inicjały są bardzo fajne. Ja chętnie robię bliskim patchworkowe prezenty. Z paniami nigdy nie mam kłopotu, wiem co im uszyć, ale z facetami jest dużo gorzej. Mini obrazek z inicjałami jest dobrym "męskim" prezentem. Zawsze można na nim naszyć to, co pan lubi: wyścigowy samochód, wędkę i złotą rybkę albo wymarzony "kufereczek stóweczek" ;)

      Usuń
  2. surowa dynia lub burak nie są takie złe w smaku, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buraki jadałam nie raz, ale jednak przyprawione czymś, a surową dynię muszę jednak spróbować ;)

      Usuń
  3. Sama zgłodniałam od Waszych smaków. 24 starego czasu a ja M&M wciągam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. oj Ania! Dziecku podkradasz? To musiało Cię wziąć nie na żarty :)

    OdpowiedzUsuń